logo Go to Home Page

Varené, konzervované a spracované ryby a produkty z morských plodov

MAP: Osvedčený spôsob, ako efektívne predĺžiť trvanlivosť vašich produktov z rýb a morských plodov

Potraviny: Bombajská kačica, Bombajská kačica, Treska ikry, Ryby údené za studena, Galantína z rýb, Rybie rilletty, Rybie teriny, Ryby údené horúcim údeným mäsom, Ryby v črepníku, Mäkkýše v črepníku, Slaná treska, Slané ančovičky, Slaný kaviár, Nasolené rybie ikry, Nasolené medúzy, Paštéty z morských plodov, údená treska jednoškvrnná, údený halibut, údená makrela, údený losos, údený pstruh, Taramasalata, iné položky

Odporúčaná zmes plynov
30 % CO₂ 
70 % N2

Vyššie uvedené plyny a zmesi slúžia na všeobecné usmernenie. Ak chcete identifikovať optimálny plyn pre váš produkt a proces, odporúčame vám vykonať skúšku produktu s pomocou Air Products plynového špecialistu MAP.

Skladovacia teplota
•Zákonné maximum*: 8°C
•Odporúčaná teplota: 0°C až +3°C

Dosiahnuteľná trvanlivosť
•Vo vzduchu: 5-10 dní 
•V MAPE: 7-21 dní

Princíp kazových organizmov a mechanika
Oxidačná žltnutie, Pseudomonas druhy (vo vzduchu), Kyselina mliečna baktérie, Enterobacteriaceae, Shewanella druh, Photobacterium druh, Aeromonas druhov.

Medzi riziká otravy jedlom patrí
Clostridium botulinum (neproteolytické E, B a F), Vibrio parahaemolyticus, Salmonella druh, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes .

Typické MAP stroje
Maloobchodné
•TFFS – Thermoform-fill-seal
•PTLF – Predtvarovaná tácka a krycia fólia
• HFFS – Horizontálne form-fill-seal 

Typické typy balíkov
Maloobchod: Podnos a krycia fólia, Podnos vnútri balenia vankúša

Príklady typických materiálov MAP
Podnos:
•PVC/PE
•APET/PE
•HDPE
•EPS/EVOH/PE

Fólia na pokrytie a/alebo vankúše:
•PET/PVdC/PE
•PET/PE-EVOH-PE
•OPA/PE-EVOH-PE
•OPP/PE-EVOH-PE
•MPET/PE
• MOPP/PE

Hlavnými mechanizmami kazenia varených, konzervovaných a spracovaných rýb a produktov z morských plodov sú mikrobiálny rast a oxidačné žltnutie. V prípade varených produktov by proces zahrievania mal zabiť vegetatívne bakteriálne bunky a inaktivovať degradačné enzýmy. V dôsledku toho je kazenie varených rýb a produktov z morských plodov primárne spôsobené kontamináciou po tepelnej úprave mikroorganizmami a oxidačným stuchnutím, ktoré možno minimalizovať pomocou MAP so zmesami CO₂/N₂ a správnymi hygienickými a manipulačnými postupmi. Odporúča sa pomer plyn/produkt 2:1. 

Konzervované a spracované ryby a produkty z morských plodov obsahujú relatívne vysoké hladiny soli, ktorá účinne inhibuje široké spektrum kaziacich sa mikroorganizmov. Varené, konzervované a spracované ryby a produkty z morských plodov obsahujú vysoké hladiny nenasýtených tukov, ktoré sú náchylné na oxidačné žltnutie. Avšak MAP so zmesami CO2/N2 je účinný pri inhibícii takejto nežiaducej oxidačnej žltnutia. Možné riziká otravy jedlom sú primárne spôsobené kontamináciou po varení, vytvrdzovaní alebo spracovaní, ktorú možno minimalizovať udržiavaním odporúčaných teplôt chladenia a správnymi hygienickými a manipulačnými postupmi. 

Znížená a w a/alebo pridanie soli do väčšiny varených, konzervovaných a spracovaných rýb a produktov z morských plodov inhibuje väčšinu baktérií spôsobujúcich otravu jedlom, najmä Clostridium botulinum. Táto inhibícia môže byť ohrozená v produktoch formulovaných s nižším obsahom soli alebo iných konzervačných látok, ktoré sú čoraz populárnejšie. Pri hodnotení potenciálnych účinkov akýchkoľvek zmien v zložení produktu je potrebné postupovať opatrne. Jednoduché varené ryby a produkty z morských plodov bez akýchkoľvek pridaných konzervačných látok sú pravdepodobne vystavené väčšiemu riziku rastu Clostridium botulinum za anaeróbnych podmienok MAP a nesprávneho skladovania v chlade.

*Nariadenia o bezpečnosti potravín (kontrola teploty) z roku 1995 uvádzajú, že maximálna skladovacia teplota pre chladené potraviny podliehajúce skaze je 8 °C. Ak je to vedecky odôvodnené, bude existovať flexibilita na zmenu tohto. Pre zákonné požiadavky na skladovanie, prosím, kontaktujte Campden BRI.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890