logo Go to Home Page

Varené, konzervované a spracované produkty z hydiny a zveriny

MAP: Osvedčený spôsob, ako efektívne predĺžiť trvanlivosť produktov z hydiny a diviny

Potraviny: Capon Galantine, kuracia balotínka, kuracia roláda, údená zverina, údená hydina, kačacia balotínka, kačacia paštéta, kačacia galantína, bažant galantína, holubia galantína, údené kura, údená kačica, údená poussin, údená morka, morčacie slanina, morka ballotínska Galantína, Morčacie rožky, iné položky

Odporúčaná zmes plynov
30-40% CO₂
60-70 % N2

Vyššie uvedené plyny a zmesi slúžia na všeobecné usmernenie. Ak chcete identifikovať optimálny plyn pre váš produkt a proces, odporúčame vám vykonať skúšku produktu s pomocou Air Products špecialistu na plyn MAP.

Skladovacia teplota
•Zákonné maximum*: 8°C
•Odporúčaná**: 0°C až +3°C

Dosiahnuteľná trvanlivosť
•Vo vzduchu: 5-10 dní
•V MAPE: 7-21 dní

Princíp kazových organizmov a mechanika
Pseudomonas Druhy (vo vzduchu), Brochothrix Druh, Kyselina mliečna Baktérie, Enterobacteriaceae, kvasnice a plesne.

Medzi riziká otravy jedlom patrí
Clostridium Druh, Salmonella Druh, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus Druhy, E.coli a E.coli 0157.

Typické MAP stroje
Maloobchodné
•TFFS – Thermoform-fill-seal
•PTLF – Predtvarovaná tácka a krycia fólia
•HFFS – Horizontálne form-fill-seal

Typické typy balíkov
Maloobchod: Podnos a krycia fólia, Podnos vnútri balenia vankúša

Príklady typických materiálov MAP
Podnos:
•PVC/PE
•APET/PE
•HDPE
•EPS/EVOH/PE

Fólia na pokrytie a/alebo vankúše:
•PET/PVdC/PE
•PA/PVdC/PE
•PET/PE-EVOH-PE
•OPA/PE-EVOH-PE
•OPP/PE-EVOH-PE
•MPET/PE
•MOPP/PE

Hlavným mechanizmom kazenia varených, konzervovaných a spracovaných produktov z hydiny a vtáctva je mikrobiálny rast. V prípade varených produktov by proces zahrievania mal zabiť vegetatívne bakteriálne bunky a inaktivovať degradačné enzýmy. V dôsledku toho je znehodnotenie varenej hydiny a produktov z vtáctva primárne spôsobené kontamináciou mikroorganizmami po tepelnej úprave, ktorú možno minimalizovať pomocou MAP s CO /N₂ zmesi a dobré hygienické a manipulačné postupy. Odporúča sa pomer plyn/produkt 2:1.

Konzervované a spracované produkty z hydiny a pernatej zveri obsahujú relatívne vysoké hladiny soli a/alebo iných konzervačných látok, ktoré účinne inhibujú široké spektrum kaziacich sa mikroorganizmov.

Možné nebezpečenstvo otravy jedlom je primárne spôsobené následným varením, vytvrdzovaním alebo spracovaním. Kontamináciu možno minimalizovať udržiavaním odporúčaných teplôt chladenia a správnymi hygienickými a manipulačnými postupmi. Znížené množstvo a/alebo pridávanie soli a/alebo iných konzervačných látok vo väčšine produktov z varenej, konzervovanej a spracovanej hydiny a pernatej zveri inhibuje väčšinu baktérií spôsobujúcich otravu jedlom.

*Nariadenia o bezpečnosti potravín (kontrola teploty) z roku 1995 uvádzajú, že maximálna skladovacia teplota pre chladené potraviny podliehajúce skaze je 8 °C. Ak je to vedecky odôvodnené, bude existovať flexibilita na zmenu tohto. Pre zákonné požiadavky na skladovanie, prosím, kontaktujte Campden BRI.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890