logo Go to Home Page

Sušené potravinárske výrobky

MAP: Osvedčený spôsob, ako efektívne predĺžiť trvanlivosť vašich sušených potravinových produktov

Potraviny: Kakaový prášok, káva, sušené mlieko, sušené a solené ryby, sušené a solené morské plody, sušené fazule, sušené obilniny, sušené farbivá, sušené arómy, sušené ovocie, sušené bylinky, sušená šošovica, sušené huby, sušené cestoviny, sušené chuťovky, sušené Korenie, sušená zelenina, múka, orechy, zemiakové lupienky, čaje, iné položky

Odporúčaná zmes plynov
100 % N2

Vyššie uvedené plyny a zmesi slúžia na všeobecné usmernenie. Ak chcete identifikovať optimálny plyn pre váš produkt a proces, odporúčame vám vykonať skúšku produktu s pomocou Air Products špecialistu na plyn MAP.

Skladovacia teplota
•Odporúčané: Okolité

Dosiahnuteľná trvanlivosť
•Vo vzduchu: 4-8 mesiacov 
•V MAPE: 1-2 roky

Princíp kazových organizmov a mechanika
Oxidačná žltnutie, strata alebo zisk vlhkosti.

Medzi riziká otravy jedlom patrí
Mnoho baktérií otravy jedlom môže prežiť na sušených potravinách s nízkou aw. Nebudú rásť na sušených potravinách, ale môžu predstavovať možné riziko otravy jedlom po rekonštitúcii alebo pri použití ako prísada do iných potravín s vysokým obsahom aw.

Typické MAP stroje

Maloobchodné
TFFS – Thermoform-fill-seal
PTLF – Predtvarovaná tácka a krycia fólia
HFFS – Horizontálne form-fill-seal
VFFS – Vertikálne form-fill-seal 

Typické typy balíkov
Maloobchod: Podnos a krycia fólia, balenie vankúšov

Príklady typických materiálov MAP
Podnos:
•UPVC/PE
•HDPE
•EPS/EVOH/PE

Fólia na pokrytie a/alebo vankúše:
•PET/PVdC/PE
•PA/PVdC/PE
•PC/EVOH/EVA
•MPET
•MOPP
•OPP/PVdC

Hlavným mechanizmom kazenia sušených potravín s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, ako sú cereálie, zemiakové lupienky, orechy, kakaový prášok a sušené mlieko, je oxidačné žltnutie. Táto škodlivá reakcia je veľmi účinne inhibovaná MAP v N2. Často sa odporúča pomer plyn/produkt 2 : 1. Kvôli veľmi dlhej dosiahnuteľnej skladovateľnosti v MAP pre sušené potraviny musia mať materiály MAP veľmi vysokú bariéru proti vlhkosti a plynom. Metalizované filmy majú tieto potrebné vlastnosti. Niektoré sušené potraviny, ako napríklad sušené dojčenské mlieko, sú obzvlášť náchylné na oxidačné žltnutie a zvyškové hladiny O₂ by mali byť nižšie ako 0,2 %.

Aby sa dosiahli veľmi nízke hladiny zvyškového O2, môžu byť do MA balení začlenené lapače O2. Tieto lapače kyslíka môžu byť tiež použité pre iné nízke a w potraviny ako pekárenské výrobky. Nízka a w sušených potravín zabráni množeniu baktérií, kvasiniek a plesní. Treba však poznamenať, že mnohé baktérie otravy jedlom môžu prežiť na sušených potravinách, najmä bylinkách a koreninách, a môžu predstavovať nebezpečenstvo, keď sa následne rekonštituujú alebo sa použijú ako prísada vo vysokom množstve. w potravín. V dôsledku toho by sa mali dodržiavať prísne normy hygieny a manipulácie, aby sa minimalizovalo takéto nebezpečenstvo otravy jedlom.

Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890