Čerstvé cestoviny
MAP: Osvedčený spôsob, ako efektívne predĺžiť trvanlivosť vašich čerstvých cestovín
Potraviny: Capelli, Fettucine, Funghini, Fusilli, Linguine, Makaróny, Škrupiny z cestovín, Špagety, Tagliarini, Tagliatelle, Trenette, Tubetti, Vermicelli, Zitioni,
Ostatné veci
Odporúčaná zmes plynov
40-50% CO₂
50-60 % N2
Vyššie uvedené plyny a zmesi slúžia na všeobecné usmernenie. Ak chcete identifikovať optimálny plyn pre váš produkt a proces, odporúčame vám vykonať skúšku produktu s pomocou Air Products špecialistu na plyn MAP.
Skladovacia teplota
•Zákonné maximum*: 8°C
•Odporúčaná teplota: 0°C až +5°C
Dosiahnuteľná trvanlivosť
• Vo vzduchu: 1-2 týždne
•V MAP: 3-4 týždne
Princíp kazových organizmov a mechanika
Kvasinky a plesne, zmena farby (zelená na hnedú/sivú) pre zelené cestoviny.
Medzi riziká otravy jedlom patrí
Staphylococcus aureus, Bacillus druhov.
Typické MAP stroje
Maloobchodné
TFFS – Thermoform-fill-seal
PTLF – Predtvarovaná tácka a krycia fólia
HFFS – Horizontálne form-fill-seal
VFFS – Vertikálne form-fill-seal
Typické typy balíkov
Maloobchod: Tácka a krycia fólia, tácka vo vnútri vankúšového balenia, vankúšové balenie
Príklady typických materiálov MAP
Podnos:
•UPVC/PE
•HDPE
•EPS/EVOH/PE
Fólia na pokrytie a/alebo vankúše:
•PET/PVdC/PE
•PA/PVdC/PE
•PC/EVOH/EVA
•MPET
•MOPP
•OPP/PVdC
Hlavným mechanizmom kazenia, ktorý ovplyvňuje čerstvé cestoviny, je rast kvasiniek a plesní v dôsledku nižšej a w týchto produktov.
V prípade zelených čerstvých cestovín môže byť žiaduce vylúčiť svetlo, aby sa znížilo nežiaduce svetlom vyvolané oxidačné zafarbenie. Preto sa bežne používajú svetelné bariéry, ako sú farebne tlačené, pigmentované alebo metalizované filmy.
Ako pri všetkých ostatných potravinových produktoch balených podľa MA, dodržiavanie odporúčaných teplôt skladovania a správnych hygienických a manipulačných postupov pomôže minimalizovať nebezpečenstvo otravy jedlom. MAP môže výrazne predĺžiť trvanlivosť cestovín. Plynné zmesi CO₂/N2 sa používajú na inhibíciu rastu mikróbov a akýchkoľvek možných škodlivých oxidačných reakcií. Často sa odporúča pomer plyn/produkt 2 : 1. Odrody cestovín s nižším a w hodnoty budú mať tendenciu mať dlhšiu skladovateľnosť na vzduchu aj pod MA.