Beverage bottles

Tekuté potraviny a nápoje

MAP: Osvedčený spôsob, ako efektívne predĺžiť trvanlivosť vašich tekutých potravín a nápojov

Potraviny: Pivá, sýtené nealkoholické nápoje, jablčné mušty, likéry, ovocné a zeleninové šťavy, ležiaky, likéry, tekuté jogurty, mlieko, minerálne vody, oleje, liehoviny, vína, iné položky

Odporúčaný plyn
100 % N2

Sýtené nealkoholické nápoje:
100 % CO₂

Prebublávanie N2, pri ktorom plynný N2 prebubláva cez tekuté potraviny a nápoje, sa používa na zníženie koncentrácií rozpusteného O2.

Vyššie uvedené plyny a zmesi slúžia na všeobecné usmernenie. Ak chcete identifikovať optimálny plyn pre váš produkt a proces, odporúčame vám vykonať skúšku produktu s pomocou Air Products špecialistu na plyn MAP.

Skladovacia teplota
•Odporúčané: Okolité

Výnimky: Ovocné šťavy, tekutý jogurt, mlieko, zeleninové šťavy:
•Zákonné maximum*: 8°C
•Odporúčaná teplota: 0°C až +3°C

Dosiahnuteľná trvanlivosť
Vo vzduchu:
•Mlieko: 3 dni
•Ovocné šťavy, zeleninové šťavy: 1 týždeň
•Tekutý jogurt: 10 dní
•Sýtené nealkoholické nápoje, cidery, likéry, ležiaky, likéry, minerálne vody, liehoviny, vína: 6 mesiacov

V MAPE:
•Mlieko: 4-7 dní
•Ovocné šťavy, tekutý jogurt, zeleninové šťavy: 2-3 týždne
•Pivá, sýtené nealkoholické nápoje, mušty, likéry, ležiaky, likéry, minerálne vody, liehoviny, vína: 1 rok

Princíp kazových organizmov a mechanika
Ovocné šťavy, tekutý jogurt, mlieko, zeleninové šťavy: Kyselina mliečna Baktérie, Druhy streptokokov, Bacillus Druhy, kvasinky a plesne, kysnutie mlieka, fyzikálna separácia.

Ostatné produkty: kvasinky a plesne, oxidačné príchute.

Medzi riziká otravy jedlom patrí
Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus

Typické MAP stroje
Tekuté potraviny a nápoje sa nebalia na typických strojoch MAP, ale na špecializovaných plniacich zariadeniach v rámci linky s možnosťou rozprašovania N₂.

Typické typy balíkov 
Maloobchod: Typické maloobchodné balenia zahŕňajú kartónové kontajnery so štítovým vrchom, sklenené a plastové fľaše, hliníkové a oceľové plechovky.

Príklady typických materiálov MAP
Maloobchodné
•sklo
•Plastové
•hliník
•Oceľ
•Catonboard

Hlavnými mechanizmami kazenia, ktoré ovplyvňujú rýchlo sa kaziace chladené ovocné šťavy, tekuté jogurty, mliečne a zeleninové šťavy, sú mikrobiálny rast a fyzická separácia. Kysnutie je tiež hlavným mechanizmom kazenia mlieka. Okolité stabilné nápoje, ako sú pivá, sýtené nealkoholické nápoje, mušty, likéry, ležiaky, likéry, minerálne vody, vína a liehoviny, sú tiež náchylné na vybrané mikrobiálne kazenie a niektoré z oxidačných pachov.

Rýchlo sa kaziace chladené ovocné šťavy, tekutý jogurt, mlieko a zeleninové šťavy môžu podporovať rast baktérií otravy jedlom, ako napr. Listeria monocytogenes a Staphylococcus aureus. V dôsledku toho sa odporúča prísne kontrolovať teplotu, hygienu a manipuláciu. Tekuté potraviny a nápoje nie sú balené na typických strojoch MAP a medzi typy balení, ktoré sa zvyčajne používajú, patria kartónové nádoby, sklenené a plastové fľaše, hliníkové a oceľové plechovky, sudy, sudy a nádrže z nehrdzavejúcej ocele. Na zníženie koncentrácií rozpusteného O2 sa používa prebublávanie N2 a/alebo C02, pričom plynný N2 a/alebo C02 prebubláva cez tekuté potraviny a nápoje. Takéto plynové prebublávanie sa komerčne používa pre sýtené nealkoholické nápoje, pivá, ležiaky, minerálne vody, ovocné šťavy atď., a mohlo by byť prospešné pre iné tekuté potraviny a nápoje.

*Nariadenia o bezpečnosti potravín (kontrola teploty) z roku 1995 uvádzajú, že maximálna skladovacia teplota pre chladené potraviny podliehajúce skaze je 8 °C. Ak je to vedecky odôvodnené, bude existovať flexibilita na zmenu tohto. Pre zákonné požiadavky na skladovanie, prosím, kontaktujte Campden BRI.