logo Go to Home Page

Tekuté potraviny a nápoje

MAP: Osvedčený spôsob, ako efektívne predĺžiť trvanlivosť vašich tekutých potravín a nápojov

Potraviny: Pivá, sýtené nealkoholické nápoje, jablčné mušty, likéry, ovocné a zeleninové šťavy, ležiaky, likéry, tekuté jogurty, mlieko, minerálne vody, oleje, liehoviny, vína, iné položky

Odporúčaný plyn
100 % N2

Sýtené nealkoholické nápoje:
100 % CO₂

Prebublávanie N2, pri ktorom plynný N2 prebubláva cez tekuté potraviny a nápoje, sa používa na zníženie koncentrácií rozpusteného O2.

Vyššie uvedené plyny a zmesi slúžia na všeobecné usmernenie. Ak chcete identifikovať optimálny plyn pre váš produkt a proces, odporúčame vám vykonať skúšku produktu s pomocou Air Products špecialistu na plyn MAP.

Skladovacia teplota
•Odporúčané: Okolité

Výnimky: Ovocné šťavy, tekutý jogurt, mlieko, zeleninové šťavy:
•Zákonné maximum*: 8°C
•Odporúčaná teplota: 0°C až +3°C

Dosiahnuteľná trvanlivosť
Vo vzduchu:
•Mlieko: 3 dni
•Ovocné šťavy, zeleninové šťavy: 1 týždeň
•Tekutý jogurt: 10 dní
•Sýtené nealkoholické nápoje, cidery, likéry, ležiaky, likéry, minerálne vody, liehoviny, vína: 6 mesiacov

V MAPE:
•Mlieko: 4-7 dní
•Ovocné šťavy, tekutý jogurt, zeleninové šťavy: 2-3 týždne
•Pivá, sýtené nealkoholické nápoje, mušty, likéry, ležiaky, likéry, minerálne vody, liehoviny, vína: 1 rok

Princíp kazových organizmov a mechanika
Ovocné šťavy, tekutý jogurt, mlieko, zeleninové šťavy: Kyselina mliečna Baktérie, Druhy streptokokov, Bacillus Druhy, kvasinky a plesne, kysnutie mlieka, fyzikálna separácia.

Ostatné produkty: kvasinky a plesne, oxidačné príchute.

Medzi riziká otravy jedlom patrí
Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus

Typické MAP stroje
Tekuté potraviny a nápoje sa nebalia na typických strojoch MAP, ale na špecializovaných plniacich zariadeniach v rámci linky s možnosťou rozprašovania N₂.

Typické typy balíkov 
Maloobchod: Typické maloobchodné balenia zahŕňajú kartónové kontajnery so štítovým vrchom, sklenené a plastové fľaše, hliníkové a oceľové plechovky.

Príklady typických materiálov MAP
Maloobchodné
•sklo
•Plastové
•hliník
•Oceľ
•Catonboard

Hlavnými mechanizmami kazenia, ktoré ovplyvňujú rýchlo sa kaziace chladené ovocné šťavy, tekuté jogurty, mliečne a zeleninové šťavy, sú mikrobiálny rast a fyzická separácia. Kysnutie je tiež hlavným mechanizmom kazenia mlieka. Okolité stabilné nápoje, ako sú pivá, sýtené nealkoholické nápoje, mušty, likéry, ležiaky, likéry, minerálne vody, vína a liehoviny, sú tiež náchylné na vybrané mikrobiálne kazenie a niektoré z oxidačných pachov.

Rýchlo sa kaziace chladené ovocné šťavy, tekutý jogurt, mlieko a zeleninové šťavy môžu podporovať rast baktérií otravy jedlom, ako napr. Listeria monocytogenes a Staphylococcus aureus. V dôsledku toho sa odporúča prísne kontrolovať teplotu, hygienu a manipuláciu. Tekuté potraviny a nápoje nie sú balené na typických strojoch MAP a medzi typy balení, ktoré sa zvyčajne používajú, patria kartónové nádoby, sklenené a plastové fľaše, hliníkové a oceľové plechovky, sudy, sudy a nádrže z nehrdzavejúcej ocele. Na zníženie koncentrácií rozpusteného O2 sa používa prebublávanie N2 a/alebo C02, pričom plynný N2 a/alebo C02 prebubláva cez tekuté potraviny a nápoje. Takéto plynové prebublávanie sa komerčne používa pre sýtené nealkoholické nápoje, pivá, ležiaky, minerálne vody, ovocné šťavy atď., a mohlo by byť prospešné pre iné tekuté potraviny a nápoje.

*Nariadenia o bezpečnosti potravín (kontrola teploty) z roku 1995 uvádzajú, že maximálna skladovacia teplota pre chladené potraviny podliehajúce skaze je 8 °C. Ak je to vedecky odôvodnené, bude existovať flexibilita na zmenu tohto. Pre zákonné požiadavky na skladovanie, prosím, kontaktujte Campden BRI.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890