logo Go to Home Page

Surová hydina a divina

MAP: Osvedčený spôsob, ako efektívne predĺžiť trvanlivosť vašej surovej hydiny a produktov z diviny

Potraviny: Kapún, kura, kačica, hus, tetrov, sliepka perlička, jarabica, bažant, holub, sliepka kuriatka, prepelica, morka, iné položky

Odporúčané zmesi plynov 
V závislosti od preferencií zákazníka sa v niektorých prípadoch používajú vysoké hladiny kyslíka.
•30 % CO2, 70 % N2
•20 % O2, 30 % CO2, 50 % N2
•60 % CO2, 40 % N2
•70-80% O2, 20-30% CO2
•Objem: 100 % CO₂

Vyššie uvedené plyny a zmesi slúžia na všeobecné usmernenie. Ak chcete identifikovať optimálny plyn pre váš produkt a proces, odporúčame vám vykonať skúšku produktu s pomocou Air Products špecialistu na plyn MAP.

Skladovacia teplota
•Zákonné maximum*: 8°C
•Odporúčaná teplota: -1°C až +2°C
Dosiahnuteľná trvanlivosť
•Vo vzduchu: 4-7 dní
•V MAPE: 10-21 dní

Princíp kazových organizmov a mechanika
Pseudomonas druhy (vo vzduchu), Brochothrix druh, Kyselina mliečna baktérie, Enterobacteriaceae, kvasnice a plesne.

Medzi riziká otravy jedlom patrí
Clostridium druh, Salmonella druh, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Campylobacter druhy, E.coli a E.coli 0157.

Typické MAP stroje
Maloobchodné
•TFFS – Thermoform-fill-seal
•PTLF – Predtvarovaná tácka a krycia fólia 

Objem 
•VC – Vákuová komora
•ST – typ na šnorchlovanie 

Typické typy balíkov 
Maloobchod: Podnos a krycia fólia
Hromadné a primárne: Bag-in-box, Master pack 

Príklady typických materiálov MAP
Maloobchodné
Podnos:
•PVC/PE
•APET/PE
•HDPE
•EPS/EVOH/PE

Krycia fólia:
•PET/PE-EVOH-PE
•OPA/PE-EVOH-PE
•OPP/PE-EVOH-PE
•PET/PVdC/PE

Objem
•PA/PE
•PA/EVOH/PE

V prípade chladenej surovej hydiny a zveriny je hlavným mechanizmom kazenia mikrobiálny rast, najmä rast mikroorganizmov Pseudomonas Druhov a Achromobacter druhov. Tieto aeróbne baktérie znehodnocovania sú veľmi účinne inhibované zahrnutím CO₂ do MAP. 

Na výrazné predĺženie skladovateľnosti surovej hydiny a pernatej zveri sú potrebné úrovne CO₂ vyššie ako 20 %. Pre maloobchodné MA balenia surovej hydiny a zveriny by podiel CO₂ v plynnej zmesi nemal byť vyšší ako 35 %, pretože môže dôjsť k zrúteniu balenia a nadmernému odkvapkávaniu. Zbalenie balenia nie je problémom pre hromadné MA master balenia, a preto sa odporúča 100 % CO₂.

V maloobchodných baleniach MA sa často odporúča zmes 30 % CO₂ a 70 % N₂. Dosiahnuteľná trvanlivosť surovej hydiny a diviny balenej v MA bude závisieť od druhu, obsahu tuku, počiatočnej mikrobiálnej záťaže, zmesi plynov a teploty skladovania. Možné riziká otravy jedlom možno minimalizovať udržiavaním odporúčaných chladiacich teplôt, správnymi hygienickými a manipulačnými postupmi a primeraným varením pred konzumáciou.

*Nariadenia o bezpečnosti potravín (kontrola teploty) z roku 1995 uvádzajú, že maximálna skladovacia teplota pre chladené potraviny podliehajúce skaze je 8 °C. Ak je to vedecky odôvodnené, bude existovať flexibilita na zmenu tohto. Pre zákonné požiadavky na skladovanie, prosím, kontaktujte Campden BRI.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890