logo Go to Home Page

Hotové jedlá a iné varené chladiace produkty

MAP: Osvedčený spôsob, ako efektívne predĺžiť trvanlivosť vašich hotových jedál a iných produktov na varenie a chladenie

Potraviny: Kastróly*, Hotové jedlá s obsahom rýb, Hotové jedlá s obsahom diviny, Guláš*, Hotové jedlá s obsahom mäsa, Hotové jedlá s obsahom vnútorností, Hotové jedlá s obsahom cestovín, Hotové jedlá s obsahom hydiny, Omáčky*, Hotové jedlá s obsahom morských plodov, Polievky* a Hotové Jedlá obsahujúce zeleninu.

Odporúčaná zmes plynov
30-50% CO₂
50-70 % N2

Vyššie uvedené plyny a zmesi slúžia na všeobecné usmernenie. Ak chcete identifikovať optimálny plyn pre váš produkt a proces, odporúčame vám vykonať skúšku produktu s pomocou Air Products špecialistu na plyn MAP.

Skladovacia teplota
•Zákonné maximum*: 8°C
•Odporúčaná**: 0°C až +3°C

Dosiahnuteľná trvanlivosť
•Vo vzduchu: 2-5 dní
•V MAPE: 14-22 dní

Princíp kazových organizmov a mechanika
Pseudomonas Druhy (vo vzduchu), baktérie mliečneho kvasenia, Enterobacteriaceae, kvasnice a plesne.

Medzi riziká otravy jedlom patrí
Clostridium Druh, Salmonella Druh, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus Druhy, E.coli a E.coli 0157, Yersinia enterocolitica Môže byť dôležité pre výrobky z bravčového mäsa.

Typické stroje MAP***
Maloobchodné
•TFFS – Thermoform-fill-seal
•PTLF – Predtvarovaná tácka a krycia fólia

Typické typy balíkov
Maloobchod: Podnos a krycia fólia, Podnos vnútri balenia vankúša

Príklady typických materiálov MAP***
Podnos: 
•UPVC/PE
•HDPE
•EPS/EVOH/PE

Fólia na pokrytie a/alebo vankúše:
•PET/PVdC/PE
•PA/PVdC/PE
•PC/EVOH/EVA
•MPET
•MOPP

Cook-chill je stravovací systém alebo systém spracovania potravín, pri ktorom sa potraviny hygienicky pripravujú, pasterizujú a rýchlo schladia na teplotu medzi 0 °C a 3 °C. Jedlo sa potom skladuje pri teplote 0 °C až 3 °C a potom sa pred konzumáciou ohreje na 70 °C počas dvoch minút (alebo tepelný ekvivalent).

Podľa smerníc Ministerstva zdravotníctva Spojeného kráľovstva (1989) pre varenie a chladenie je maximálna odporúčaná trvanlivosť takýchto produktov päť dní. Tieto usmernenia sa však týkajú iba varných a chladených produktov určených pre trh s potravinami a existuje možnosť, že takéto produkty budú mať dlhšiu povolenú trvanlivosť, ak sú balené podľa MA alebo varené vo vákuu (sous vide) výrobcami potravín pre maloobchodný trh. .

Poradný výbor pre mikrobiologickú bezpečnosť potravín (1992: „Správa o vákuovom balení a súvisiacich procesoch“) dospel k záveru, že chladené potraviny s dobou použiteľnosti kratšou ako 10 dní by mali pri skladovaní pri chladených teplotách predstavovať minimálne riziko rast a produkcia toxínov tým Clostridium botulinum.

Hlavným mechanizmom kazenia hotových jedál a iných produktov na varenie a chladenie je mikrobiálny rast, ktorý je primárne spôsobený kontamináciou po varení a/alebo zlou kontrolou teploty. Proces pasterizácie by mal zabiť vegetatívne bakteriálne bunky, inaktivovať degradačné enzýmy a tiež fixovať farbu. Tepelne odolné spóry, ako sú tie z Clostridium Druhov a Bacillus Druhy, prežijú proces varenia a môžu vyklíčiť, ak sa nedodržia odporúčané teploty chladenia.

Ďalšie možné riziká otravy jedlom môžu vyplynúť z kontaminácie po varení v dôsledku nedostatočnej hygieny a manipulačných postupov a chybnej integrity tesnenia. Zlá kontrola teploty zhorší problém mikrobiálneho rastu. Preto sa odporúča po celú dobu prísne kontrolovať teplotu, hygienu a manipuláciu. Vždy, keď je to vhodné, sa dôrazne odporúča použitie dodatočných prekážok mikrobiálneho rastu (ako je okyslenie, použitie konzervačných látok a/alebo zníženie aw ). MAP môže výrazne predĺžiť trvanlivosť hotových jedál a iných produktov na varenie a chladenie. Okrem oddialenia mikrobiálneho kazenia sa zistilo, že použitie plynných zmesí CO₂/N2 tiež oneskoruje vývoj oxidačne prehriatej chuti. Odporúča sa pomer plyn/produkt 2:1.

*Nariadenia o bezpečnosti potravín (kontrola teploty) z roku 1995 uvádzajú, že maximálna skladovacia teplota pre chladené potraviny podliehajúce skaze je 8 °C. Ak je to vedecky odôvodnené, bude existovať flexibilita na zmenu tohto. Pre zákonné požiadavky na skladovanie, prosím, kontaktujte Campden BRI.

**Podľa odporúčania Ministerstva zdravotníctva (1989). Pokyny pre stravovacie systémy typu kuchár-chladenie a varenie-mrazenie.

***Pumpovateľné produkty môžu byť striekané N₂ a maloobchodne balené do kartónových kontajnerov so štítom, hrncov, vaní alebo bariérových vreciek. CAP možno použiť pre hromadné balenia.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890