Animated loader dots14ComingSoonAnimated loader dots
Frozen pastry cakes

Dusík pre potraviny

Vysokoúčinný plyn pre spracovateľov potravín a nápojov

Sedemdesiatosem percent vzduchu, ktorý dýchame, pozostáva z dusíka. Plynný dusík je široko používaný pre svoje inertné, nereaktívne vlastnosti. Kvapalný dusík sa používa pre svoje kryogénne vlastnosti, ktoré umožňuje extrémne nízky bod varu (-196°C/-320°F).

Naše potravinárske zariadenia na spracovanie s dusíkom a dusíkom sú v súlade s mnohými relevantnými právnymi predpismi o bezpečnosti, kvalite a hygiene.

Bez ohľadu na množstvo potravinárskeho dusíka, ktoré môžete potrebovať, od jednej fľaše až po balenia fliaš, tekutý objem alebo výrobu na mieste, máme schopnosť a vieme, ako vám ho dodať.

1093-lightning-bolt
Zvýšený výkon, vysokorýchlostné kvalitné mrazenie alebo chladenie

Rýchlo zmrazte alebo schlaďte akýkoľvek druh potravinového produktu. Pri kryogenike sa kratší čas chladenia alebo zmrazenia rovná kratšiemu času procesu, teda viac jednotiek za rovnaký čas.

0818-flower-pot
Vyššia výťažnosť, menej odpadu, predĺžená trvanlivosť

Dusík sa často používa v obaloch s modifikovanou atmosférou na odstránenie oxidačného kyslíka alebo vlhkosti prítomného v okolí potravinového produktu, aby sa predĺžila jeho skladovateľnosť. Rýchle chladenie/zmrazovanie umožňuje, aby si väčšia časť vášho produktu zachovala kvalitu tým, že zabraňuje dehydratácii a drobeniu tým, že produkt rýchlejšie spevní.

0706-cloud
Zadržiavanie vlhkosti, tlakovanie obalu

Použitím extrémne studeného dusíka na zníženie teploty vášho jedla vystavíte jedlo suchému vzduchu na kratší čas. Rýchlejšie zmrazenie znamená menšiu stratu vlhkosti. Dusík sa často používa na natlakovanie obalu alebo fľaše a zabránenie jej zrútenia.

0864-rain-cloud
Odvzdušnenie tekutín, zachovanie textúry

Kryogenika skracuje kryštalizáciu vody, ku ktorej dochádza pri zmrazení potravín, čo umožňuje kvalitnejšie rozmrazovanie a zachovanú textúru. Dusík sa tiež používa na odstránenie nežiaducich rozpustených plynov z kvapalín na zlepšenie ďalšieho spracovania alebo predĺženie skladovateľnosti.

0959-thermometer
Zachovaná chuť a chuť, bezpečnostná prevencia

Rýchle zmrazenie alebo ochladenie pomocou kryogeniky lepšie zabezpečí vône a chute v potravinách. Dusík sa používa na inertizáciu skladovacích priestorov obsahujúcich horľavé prvky alebo na ochranu pred výbuchom prachu. 

Opýtajte sa odborníka

Justin Ruggiero

Špecialista na potravinárske aplikácie, Amerika

Ako môžem lepšie porozumieť spotrebe dusíka?

Meranie množstva tekutého dusíka (LIN používaný počas zmrazovania a chladenia potravín je životne dôležitý pre udržanie prevádzkovej konkurencieschopnosti. Na rozdiel od iných materiálov môže byť nepretržité meranie LIN problematické, preto je dôležité implementovať program denného sledovania používania LIN. Tieto údaje poskytujú benchmark, podľa ktorého môžete merať vaše používanie LIN. Množstvo nepretržite používaného LIN je menej vypovedajúce ako zmeny v používaní v priebehu času. Zefektívnil nový prevádzkový postup pri spustení proces mrazenia? Ušetrila zmena z izolovaného potrubia na potrubie s vákuovým plášťom tento rok náklady? Na takéto otázky možno odpovedať v snahe o neustále zlepšovanie, ak sa LIN denne sleduje.

Ako začnete so sledovaním využitia LIN? Air Products' Špecialisti na potravinárske technológie spájajú zákazníkov s nákladovou stranou používania LIN pomocou nástrojov každodenného sledovania a zároveň poskytujú podporu a školenia na zlepšenie používania. Air Products' Riešenia Freshline® odrážajú náš pokračujúci záväzok voči potravinárskemu priemyslu a poskytujú zákazníkom jediný referenčný bod.

Read more...